x
Törvények

Állatokkal kapcsolatos törvények, szabályok

Állatokkal kapcsolatos törvények, szabályok

Veszettség elleni védőoltás (kutya)

A kutyák veszettség elleni kötelező védőoltása alapvetően az ember egészségvédelmét szolgálja.

​A kutyák veszettség elleni védőoltása  kötelező, melynek költségeit az állat tulajdonosa viseli. (164/2008. (XII.20.) FVM rendelet)
Három hónapos életkor után 30 napon belül, majd 6 hónapon belül, ezt követően évente kell beadatni.
Az állatnak Kisállat Egészségügyi Könyvvel (oltási könyv) kell rendelkezni, azt közterületen a gazdának magánál kell  tartania, a kutya továbbadása esetén az iratot is köteles vele adni.
Egyidejűleg a kutyákat széles hatású féregellenes készítménnyel is kezelni kell. (81/2002. (IX.04.) FVM rendelet)
Veszettség ellen csak elektronikus transzponderrel (chip) megjelölt eb oltható (127/2012. (XII. 12.) VM rendelete)

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról (41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet)​​

Microchip

Magyarország Kormányának 2012. júniusában elfogadott Kormányrendelet módosításai szerint 2013. január 1-től kezdődően a 4 hónapos életkort elért kutyák már csak mikrochippel megjelölve tarthatók!

Önkormányzati rendelet alapján a III. kerületben 2010. július 1. után közterületen csak mikrochippel ellátott ebet lehet sétáltatni. Amennyiben az ebtartó nem azonosítható ebet sétáltat közterületen, szabálysértési bírsággal sújtható, melynek összege maximum 30.000 Ft. (Ebtartásról szóló 26/1999.(VII.28.) ÖK rendelet szerint.)


Tartás, bánásmód (szemelvények)​​

A kedvtelésből tartott állatot és az állat tartási helyét az állat tartójának naponta legalább egy alkalommal ellenőrizni kell
A tartási helyük úgy legyen kialakítva, hogy az ne okozhasson sérülést az állatoknak. Állandó fényben vagy állandó sötétségben, valamint állandó zajban állatot tartani nem szabad.
Tilos kistestű ebet (20kg alatti) 10 négyzetméternéll és 4 m-nél rövidebb eszközzel, közepes testű ebet (20-40kg között) 15 négyzetméternél és 6 m-nél rövidebb eszközzel, nagytestű ebet (40kg felett) 20 négyzetméternél és 8 m-nél rövidebb eszközzel tartósan kikötni.
Tilos gerinces állatot kör alapú kalitkában vagy gömb alakú akváriumban, kifejlett egyedét 30 liternél kisebb űrtartalmú térben​ tartani.​
Az eb, macska és görény kölyköket nyolchetes korukig anyjukkal kell tartani.
Hím sziámi harcoshalakat úgy kell tartani, hogy azok egymást, illetve tükörképüket ne láthassák.
A kedvtelésből tartott állatokkal kíméletesen kell bánni, azoknak szükségtelenül fájdalmat, szenvedést, illetve félelmet okozni nem szabad.
A kedvtelésből tartott állat tartójának meg kell akadályozni azon állatok szaporodását, amelyeken olyan küllemi, illetve viselkedésbeli hibák fordulnak elő, melyek szenvedést okoznának az utódaiknak, vagy káros egészségügyi hatással lennének rájuk nézve.
Eb küllemének megváltoztatása érdekében farok kurtítás végezhető, az eb hét napos koráig.
Belterület közterületén - kivéve az ebek futtatására kijelölt területet - ebet csak pórázon lehet vezetni. Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes.
Szájkosarat használni  - ha törvény, kormányrendelet vagy miniszteri rendelet a szájkosár használatát nem írja elő - kizárólag az egyed jellemzően agresszív magatartásának ismerete esetén kell.