x
Mikrochip
Mikrochip
Mikrochip

Microchip

2013. január 1-től kötelezővé válik minden 4 hónaposnál idősebb kutya mikrochip általi egyedi megjelölése!
(A 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 17/B. §-a  Kormányrendelet alapján.) 

Önkormányzati rendelet alapján a III. kerületben 2010. július 1. után közterületen csak mikrochippel ellátott ebet lehet sétáltatni. Amennyiben az ebtartó nem azonosítható ebet sétáltat közterületen, szabálysértési bírsággal sújtható, melynek összege maximum 30.000 Ft. (Ebtartásról szóló 26/1999. (VII.28.) ÖK rendelet szerint.)

A microchipet az állat egyedi azonosítására vezették be. Ezáltal pontosan beazonosíthatóvá válik az állat és a tulajdonos. Megkönnyítve ezzel az elveszett, elkóborolt állatok hazajuttatását, a veszettség oltások regisztrálását.

"A microchip egy rizsszem méretű eszköz, melyet egy első látásra hatalmasnak tűnő, injekciós tűszerű eszközzel az állat bőre alá ültetnek be. A parányi szövetbarát kapszulába egy antenna, és egy mikrochip van beépítve, mely egy 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol. A mikrochip sem energiaforrást, sem mozgó alkatrész nem tartalmaz, ezért a meghibásodása kizárható. A kapszula anyaga nem vált ki az állat szervezetében ellenreakciót, így az a beültetés helyén –ez Európában a nyak bal oldala- szépen megtapad. Fontos tudnivaló, hogy a mikrochip önmagában nem sugároz jeleket, csak egy speciális leolvasó rádiójeleire válaszolva adja vissza a benne tárolt számsort. Mivel a mikrochip nem sugároz jeleket, így a tévhittel ellentétben nem is alkalmas az eb aktuális tartózkodási helyének a meghatározására! A leolvasó is csak néhány centiméteres távolságból tud kapcsolatot teremteni a beültetett chippel, így attól sem kell tartani, hogy az áruházi lopásgátló kapuk követnék az eb mozgását.A mikrochip csak egy drága pírszing lenne az állatokban, ha nem lennének adatbázisok, amelyekben a chipben tárolt 15 jegyű számhoz hozzárendelik az állat és a tulajdonos adatait, és ahol ezek az adatok hozzáférhetőek. A

Magyar Állatorvosi Kamara 2005-ben létrehozott PETVETDATA adatbázisa, amely ma az egyetlen jelentős, internetes úton bármikor elérhető rendszer, amelyben ma már a hazai mikrochipes regisztrációk döntő többség megtalálható. A rendszert minden veszettség oltásra jogosult állatorvos, valamint az arra jogosult hatóságok, szervezetek férhetnek hozzá.
Nálunk minden microchip beültetést megelőz ​egy általános vizsgálat és egy​ lidokainos érzéstelenítés. Mindezek után történik meg a regisztráció, majd a mikrochip beültetése.


2006. októberében a Magyar Állatorvosi Kamara lehetővé tette, hogy a Petvetdata adatbázisban bárki ellenőrizhesse, hogy a mikrochippel megjelölt állata szerepel-e abban? Ehhez nem kell mást tennie, minthogy felkeresse a www.petvetdata.hu címet, és ott beüsse a keresett mikrochip vagy útlevél számot.Ha a chipszám beírása és a keresés gomb megnyomása után nem jelenik meg a kutya chipszáma, neve, akkor biztos lehet abban, hogy ez a szám még nem szerepel a rendszerben.Ha a keresés eredményes, megjelennek az állat legfontosabb adatai. Ezekből azonban még csak abban lehetünk biztosak, hogy a keresett mikrochip regisztrálva van. (Adatvédelmi okok miatt.) Azt, hogy milyen adatok szerepelnek a háttértárban, csak úgy tudjuk meg, ha felkeresük az állatorvost.

Amennyiben az adatainkban bármilyen változás áll be (különösen a telefonos vagy email elérhetőségben), azt célszerű ugyanezen a módon, azonnal módosíttatni a rendszerben!"

/Magyar Állatorvosi Kamara, www.maok.hu/

Petvadata

 

"A Petvetdata adatbázis, bár tartalmazza a regisztrált tulajdonosi adatokat, NEM "tulajdoni lap", NEM tulajdonjogi igazolás!

Az itt feltüntetett adatok senkit nem jogosítanak fel egy-egy állat tulajdonosi viszonyainak igazolására, vagy a tulajdonjog bizonyítására. 

(A regisztráció során a bejegyzésre kerülő adatokat az állatorvosok a regisztrációt kérő állattulajdonos bemondása és írásos nyilatkozata alapján rögzítik, és nem jogosultak az adatok valódiságának ellenőrzésére. A MÁOK "mikrochip szabályzata" szerint minden állatorvosnak kötelessége azonban "életszerűen" eljárni, és ha kétsége van az adatok valódiságát illetően, a regisztrációt megtagadhatja.)"

/Magyar Állatorvosi Kamara, www.maok.hu/