x
Utazás

Utazás

Más országba való utazáskor két jelentős probléma szokott felmerülni. Az egyik a hivatalos szabályok betartása, a másik a Magyarországon ritkán vagy  nem előforduló állatainkra veszélyes fertőző betegségek.

​Szabályok (kutya, macska)

Az Európai Unió tagállamaiba történő beutazás általános feltételei:

a.) Mikrochipes megjelölés 
b.) Egységes európai állatútlevél kiállítása
c.) Érvényes veszettség elleni védőoltás, a származási tagország nemzeti szabályozásának megfelelően igazolt érvényességi idő feltüntetésével (hazánkban 3 hónapos, először oltott kölyök esetében 6 hónap, más esetekben 1 év/ 365 nap).
 

Kisállat útlevelet bármilyen életkorú állat kaphat, illetve az kiadható számára, azonban az útlevél megléte önmagában nem jogosítja fel az állat tulajdonosát az állat jogszerű utaztatására. Az útlevél csak mikrochippel ellátott és érvényes veszettség elleni oltás meglétével érvényes, és csak így használható utazáshoz! Az állat életében kapott legelső veszettség elleni oltás az EU szabályozás szerint csak a beadás napjától számított 21. napon válik érvényessé.


Az utazást legkorábban az első veszettség elleni oltás dátumától számított 21 nap múlva lehet megkezdeni, mivel az Uniós irányelvek szerint a veszettség elleni védőoltást a beadásától számított 21 nap elteltével lehet érvényesnek tekinteni. 
Folyamatos, 365 napon belüli veszettség elleni újraoltás esetén az egységes európai állatútlevél folyamatosan érvényes.

​Az Állatútlevél egyedileg SORSZÁMOZOTT, tartalmazza a lakhelyet, az állat pontos adatait (név, faj, fajta, szőrzet szín és mintázat, különleges ismertetőjel, stb.), CHIPSZÁMOT, beültetés dátumát, a chip helyeződését, tetoválási számot és a tetoválás időpontját (ha van).

Ezért fontos, ha kutyájuk, macskájuk kisállat útlevéllel rendelkezik, azt minden esetben vigyék magukkal az állatorvoshoz, ha a az állat ismételt védőoltást kap (különösen a veszettség elleni oltáskor).A szabályokról bővebben is érdemes tájékozódni, mert EU-n belül is bizonyos tagországok (pl.: Olaszország) speciális feltételekhez kötik a beutazást.

Bővebb információ:

http://www.maok.hu/allatutlevel/utazasok

http://petpassport.hu/

 

Fertőző betegségek

Kullancsok által terjesztett kórokzók:

Babesiosis, Lyme-kór, Anaplasmosis

Szúnyogok által terjesztett kórokozók:

Szívférgesség és bőrférgesség

Leishmaniosis

Férgesség